Войната в Украйна удари чувствително финансовия свят. Редица големи международни банки от

...
Войната в Украйна удари чувствително финансовия свят. Редица големи международни банки от
Коментари Харесай

Български банки ограничиха сделките с рубли

Войната в Украйна удари чувствително финансовия свят. Редица огромни интернационалните банки от Съединени американски щати и Европа оповестиха, че напущат Русия и преустановяват активността си там. Така и те се причислиха към глобите поради военните дейности в Украйна.

Някои български банки, които са част от огромни европейски групи, също взеха решение да се включат в самодейността. Информация за ограничаващи ограничения във връзка с лица от Руската федерация и Беларус оповестиха „ Райфайзенбанк (България) " ЕАД, „ Юробанк България “ АД и „ Токуда Банк “ АД.

 

От  " Райфайзенбанк (България) "   предизвестиха на 1 март,, че кредитната институция ще приведе работата си в сходство със глобите наложени на Русия от Европейския съюз и са вероятни ограничавания в платежните интервенции на физически и юридически лица от тази страна. А по отношение на интернационалната обстановка, от 11 март " Райфайзенбанк (България) " прекрати даването на платежни услуги във валута съветски рубли (RUB), в това число осъществяването на платежни интервенции, входящи и изходящи преводи/плащания, както и касова/безкасова обмяна на същата валута.

" Райфайзенбанк (България) “   е първата банка с напълно задгранична благосъстоятелност у нас след края на комунистическия режим, като тя е 100% благосъстоятелност на австрийската " Райфайзен Банк Интернешънъл ".

Банката майка работи в Русия от 1996 година посредством дъщерна конструкция. " Райфайзенбанк Русия " е на 10-о място по мярка на активите си сред руските кредитни институции - с 2.4 млрд. евро, вложени там. А на 17 март от " Райфайзенбанк Русия " оповестиха, че считат да продължат работата си в страната. Позовавайки се на пресслужбата на " Райфайзен Русия ", ТАСС популяризира известие, в което се споделя, че " проверката на участието на RBI се преглежда като извънредно последна мярка и по тази причина никакво конкретно решение не е взето ".

От кредитната институция акцентират още, че маржът на сигурност разрешава на банката  " да се усеща решително във всяка спешна обстановка. Ние правим всички финансови услуги в пълен обем и сме подготвени да осигурим непрекъсната достъпност на операциите за нашите клиенти, с цел да защитим оптимално техните ползи. Ние ще продължим да обслужваме всички наши клиенти в Русия, оставайки една от най-надеждните банки в страната ".

По-рано стана известно, че поради военните дейности в Украйна Raiffeisen Bank International проучва стратегическите  си дейности по отношение на бъдещето на банката й в Русия и даже излизане от руския пазар. Това декларира ръководителят на групата RBI Йохан Щробл.

Според изказване на банката,  " RBI и дъщерните й структури не престават да работят в сходство с локалните и интернационалните закони за глобите, както и изменящите се условия на финансовия пазар и в сходство със своите кодекси на държание. Дъщерните банки на RBI са самофинансиращи се, добре капитализирани и имат единствено незначителни трансгранични опасности в Русия ".

От 4 март и  " Юробанк България “  преустанови приемането на платежни нареждания и обработването и осъществяването на всевъзможни платежни интервенции и преводи в съветски рубли (RUB), включително и покупко-продажба на валута, до последващо съобщение.  В допълнение, банката е подхванала ограничения за използване и съблюдаване на интернационалните ограничаващи режими, които могат да доведат и до други ограничавания във връзка с интервенции, свързани със глобените страни, райони, контрагенти и/или лица.

От 28 февруари  " Токуда Банк "   краткотрайно прекрати осъществяването на преводи от и към банки и получатели, намиращи се на територията на Беларус и Русия. От 10 март банката краткотрайно ограничи и наличностите по сметки на жители или физически лица, пребиваващи в Руската федерация и Беларус, или юридически лица, формирания или органи, открити в Руската федерация и Беларус. Максималната сума - като общо кредитно салдо, по всички сметки в Банката (независимо от типа им), не може да надвишава 100 000 евро или равностойността им в друга валута.

Заедно с това, в израз на взаимност и поддръжка към жителите на Украйна, " Токуда Банк " няма да събира от тях такса при разкриване на сметка. Всички останали условия и условия за разкриване и поддържане на сметка на задгранично лице остават без смяна.

Други български банки към този момент не са оповестили ограничения против съветски жители и компании. 

Италианската UniCredit , която оперира в Русия от 1989 година насам, уточни преди седмица, че съветското ѝ сдружение е „ доста ликвидно и самофинансиращо се ”, като съставлява едвам 3% от общите доходи на банката. От банката показаха, че тя има експозиции към Русия в размер на почти 7.4 милиарда евро (8.1 милиарда долара).

UniCredit организира незабавен обзор на съветския си бизнес и може да реши да напусне страната поради нашествието на Русия в Украйна, съобщи нейният основен изпълнителен шеф Андреа Орсел, представен от Ройтерс. Той също по този начин уточни, че икономическата среда се е трансформирала поради рецесията в Украйна, като UniCredit към този момент предвижда, че ще има стагфлация (висока инфлация и слаб стопански растеж). Това е следващата огромна банка, която обмисля да излезе от съветския пазар, откакто сходен ход към този момент започнаха водещите американски банки Goldman Sachs и JP Morgan Chase.

Втората по величина банка в Германия -  " Комерцбанк " (Commerzbank) , която преди две години откри   " Технологичен център Комерцбанк София ", разгласи че е понижила активите си в Русия предвид на войната в Украйна. Това заяви ДПА. 

Експозицията на " Комерцбанк " е понижена с към 600 млн. евро (660 млн. долара) до 1.3 млрд. евро (1.43 млрд. долара) с поддръжката на съответните бизнес сътрудници, споделя в свое изказване на главния финансов шеф на банката Бетина Орлоп на браншова конференция, проведена от американската банка " Морган Стенли " (Morgan Stanley). Институцията работи върху по-нататъшното понижаване на несигурността за бизнеса си в Русия, отбелязва тя. На 1 март " Комерцбанк " дефинира като рискови активите си в Русия, възлизащи на чисто изражение от 1.9 млрд. евро, в това число, обвързваните основно посредством авансово финансиране за експорт на първични материали, към 600 млн. евро. 

В момента в ИТ хъба на Commerzbank у нас работят близо 250 души. За тази година задачата е да бъдат привлечени още 200 нови експерти. Припомняме, че " Технологичен център Комерцбанк София " беше учреден през юни 2020, за създаване и ръководство на приложения, които ще разрешат цялостната цифровизация на бизнес процесите на банката.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР